Az etetés

2011.05.16. 11:13

A kiskutyáknál különös figyelmet kell fordítani a megfelelő táplálék kiválasztására és adagolására. A növekedésben lévő szervezetnek nagyon nagy szüksége van jó minőségű tápanyagokra. Mi is úgy döntöttünk, hogy nem az ő kajáján fogunk spórolni, és prémium minőségű kutyatápot vettünk neki, olyat, amit a kennelben is kapott.

Bélától, a tenyésztőtől kértünk útbaigazítást, hogy hogyan etessük majd a kis kedvencünket. Elmondása szerint, a fél órán át langyos vízben áztatott száraztáp naponta egy harmad tojás sárgájával megbolondítva tökéletes táplálék. A Royal Canin és az Eukanuba (ez itt a fizetett reklám helye :) ) száraztápok kombinálásával elég jó összetételű étel készíthető. A tojás sárgájával pedig kiegészíthetjük még az adagot fontos összetevőkkel.

A megfelelő adagolással azonban már gondjaink adódtak. Első este Cooper kapott egy nagyobb (így utólag már tudom, hogy túl nagy) adag tápot, amit úgy falt be, mintha napok óta nem evett volna. Másnap reggel viszont már alig akart enni, és jó sokszor ürített is a fűre. Kicsit aggódni kezdtünk, de azért nap közben többször kapott jutalomfalatokat a klikkerezés alatt. Az második esti etetésnél viszont megint alig evett, kézből is csak alig fogadta el az ételt. Napközben a városban Niki vett még neki kis zacskós kaját, annak a felét megette, bár azt is nehezen. Sok minden forgott a fejemben, vajon túl kemény, vagy túl hideg a száraztáp? Vagy mi lehet a baj? Vagy a jutalomfalatok voltak rosszul időzítve? Eddig is ilyet evett, most miért nem kell neki? Vasárnap reggel sem volt még az igazi a dolog, alig majszolt valamit a kis szőrgolyó. Viszont emellett, tökéletes aktivitást, figyelmet meg székletminőséget mutatott, úgyhogy nem lehetett nagy baj. Talán csak az átállással, az izgalommal, az új helyzettel, talán az új időzítéssel lehet a gond.

Tegnap, a harmadik este már megette az adagját. Niki készítette és adta oda neki. Megnyugodtunk, mert ma reggel is evett már, de nem annyit, amennyi a csomagolásokon elő van írva neki, annak csak a felét eszi meg. Lehet, hogy a kutyatápon tényleg többet írnak elő, mint ami valójában szükséges. Viszont ami mindenképpen megfontolás tárgya kell legyen, az az etetések száma. A kennelben ugyanis már átszoktatták a kiskutyákat a napi két adagra, viszont ilyen kis kutyáknál ez még egyáltalán nem indokolt. Jobb a három, sőt akár négy adag. A kevesebb túl nagy adag nem fér be a kis gyomrukba, és ha túleszik magukat, az akár gyomorrontáshoz is vezethet. Ezért úgy döntöttünk, hogy bár elvileg áttértek a napi 2 evésre, de mi még visszatérünk a napi 3 adagra. Négy hónapos koráig nyugodtan etethetjük ilyen rendszerességgel.

A bejegyzés trackback címe:

https://cooper-border.blog.hu/api/trackback/id/tr122907688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása