Az elmúlt időben nem sok időm volt gép elé ülni és írni pár sort, ezért ezt most igyekszem bepótolni. Cooper igazi kölyök kutyához méltóan majdnem minden szabadidőnket lefoglalja, ami nem is baj, csak így kevesebb idő jut az írásra. Telnek-múlnak a napok és csak azt vesszük észre, hogy Cooper egyre csak nődögél és kezd egyre akaratosabb lenni, próbálgatja magát, feszegeti a határait, amire mi reakcióként persze igyekszünk megmutatni neki, hogy hol is vannak azok a bizonyos határok. De hát mit lehet tenni? Kölyök még...és mi azért vagyunk, hogy okos és kiegyensúlyozott felnőtt kutyává neveljük őt.

   A szokásos kölyökkutyás csínytevéseket Cooper is űzi folyamatosan, de összességében azt mondhatom, hogy a kert még egész jó állapotban van...semmi maradandó kárt nem okozott eddig...talán... :-) Igaz a papucsok rendszeresen eltűnnek a teraszról, ha épp a földön felejtődnek, de szerencsére nem olyan finomak, úgyhogy még egy darabban vannak. Pár, még cserépben lévő paradicsompalántámat már megkertészkedte, gondolván, hogy az úgy sokkal jobb, ha a palánta, a földje és a cserép nem alkot homogén egységet, hanem külön-külön hevernek valahol a földön. Kutyám értékítélete szerint a föld is sokkal szebb, ha dekoráció gyanánt itt-ott van benne egy-egy kisebb gödör, amibe belehemperegve a bundája is sokkal szebb lesz.

Cooper az idei füge termést is soknak találta, így egy-két darabtól megszabadította már a bokrot, nehogy húzza majd az ágakat a sok termés, ha nyár végére megérik. Az eper és a saláta ültetvény is sokkal jobban érzi magát, ha leveleik szorosan a földhöz lapulva terülnek el, amint Cooper épp rajtuk fetreng és gyakorolja a bukfencezést. Ilyen és ehhez hasonló "jótettekkel" örvendeztet meg minket imádott kutyánk, mióta nálunk él, de hát ki tudna tartósan haragudni ilyen apróságok miatt egy ilyen gyönyörű kutyára? :-)

   Az egyik kicsit talán idegesítő vagy inkább zavaró rossz szokása Coopernek a folyamatos harapdálás és fogcsattogtatás. Mindenkit be akar kapni, ha épp a napnak abban az időszakában zavarjuk, amikor ébren van és elég aktív a kis rosszaság. Ezt a fogcsattogtatásos dolgot olyannyira szereti űzni, hogy még a nála sokkal idősebb Tequila (korábban már említettem, ő a szüleimmel élő beagle fiú) ellen is alkalmazza elrettentés (vagy nem is tudom mi) képpen, de szerencsére Tequila jámbor lélek, akit nem zavarnak efféle gyerekes bolondozások.

Hozzátenném, hogy eszméletlen gyors kutyus Cooper: közelebb hajolsz hozzá, ráfújsz az orrára és észre sem veszed, de már nincs orrod. Ez a gyorsaság egyébként másrészről is megmutatkozik, hiszen futni is borzasztóan gyorsan tud megfelelő motiválás mellett, ami azért nem fog rosszul jönni egy agility pályán. Gergővel sokat futnak versenyt egymással a ház melletti hosszú egyenes gépkocsi beálló szakaszon és hiába ilyen kicsi még a kutya, mégis többnyire ő nyeri ezeket a futamokat őrületes sebességű sprintjével.

És akkor most pár mondat a tanulásról:

     Előző bejegyzésemben láthattátok milyen egyszerű kis trükköket sajátított eddig el Cooper. Azóta is még mindig csak játékos dolgokat tanulunk, illetve megpróbálom pontosítani a gyakorlatokat, kijavítani a hibákat. Nem sietünk sehova, inkább menjen minden először pontosan, aztán utána jöhetnek a következő trükkök. Megy már a pacsi helyes lábbal, amit egy befőttesüveg tetejének köszönhetek, az volt ugyanis a segédeszköz a feladat kijavításához. :-) Sőt, megy már a pacsi a másik lábbal is, természetesen egy másik vezényszóra. Elkezdtük gyakorolni a célra küldést, ami sok egyéb gyakorlatnak is az alapja lesz. Ügyes kutya, ha éppen sikerül elkapni azt az időt, amikor tud és akar is figyelni rám. Majd alakul ez is, szépen lassan kitapasztaljuk, hogy a nap mely időszakában kell beiktatni a napi gyakorlásokat, hogy a lehető leghatékonyabb és legszórakoztatóbb is legyen egyben a kutyának és nekem/nekünk is egyaránt. Igyekszünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cooper-border.blog.hu/api/trackback/id/tr182970456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása